Langtidshævede boller

Det her er endnu en af opskrifterne, som jeg godt kan lide da de er nemme og lige til at gå til.

Du skal bruge en stor skål/bowle, en køkkenvægt, og et målebæger, 1 te-ske og 2 spise-skeer, samt en bageplade og noget bagepapir. Det er i hvert fald de praktiske ting. Ellers skal du have følgende ingridienser til bollerne

10 gr. gær
1 liter vand
3 tsk. salt
3 tsk. sukker (jeg bruger birkesød el. sukrin)
4½ dl. havregryn
ca. 900 gram mel (jeg bruger ½ hvede og ½ spelt)
Sesam til pynt

Gæren og vandet røres ud, så tilsættes salt, sukker, havregryn, og ¾ af melet. Det hele røres godt samme og resten af melet hælder stille og roligt i. Det hele skal ende ud i en lidt våd, og godt klistret dej.

Denne dej stilles så i køleskabet natten over, min. 6 timer, i godt tillukket tilstand. Jeg plejer bare at bruge godt med køkkenfilm ud over min skål. 🙂

Når dejen har hævet tænder du for ovnen på 200 grader. Bollerne klattes ud på en bageplade beklædt med bagepapir med 2 skeer, dyb skeerne i vand, når du skal tage noget nyt dej, så kan du få bollerne i nogenlunde ensartet størrelse. Så drysses de med Sesam og sættes i den forvarmede ovn i ca 25 minutter.

TIP 1. Ønsker du gulerodsboller eller rosinboller erstatter du blot noget af havregrynene med en af disse ingridienser.

TIP 2. Ønsker du mere luftige og sprængte boller sæt en bradepande med vand nederst i ovnen når du tænder for ovnen, det giver denne, bagerovn effekt med damp.

Skriv et svar